Medische steunkousen

Published on
16 jun. 2015 12:18:00


Medische Steunkousen; beter leven met vocht in uw benen

Wanneer u teveel vocht in uw benen heeft is dat niet goed. Hierdoor krijgt u problemen zoals opgezwollen en vermoeide benen. Ook spataderen kunnen kan een probleem zijn dat hieruit voort komt. Het is ook mogelijk dat er nog grotere problemen ontstaan in de vorm van open wonden.

Er zijn diverse manieren om er iets aan te doen.

Wat is de oorzaak en wat kunt u er zelf aan doen om beter te leven met vocht in uw benen.

Het komt doordat uw bloed uit bloedcellen en vocht bestaat. Bij een normale situatie komt er evenveel vocht met bloed in uw benen als er uit gaat. De doorbloeding is goed.

Bij een slechte doorbloeding stoomt er meer vocht met bloed in uw benen dan dat er uit gaat. Uw benen lopen als het ware vol en de bloedcirculatie is niet goed. Dit probleem komt bij heel veel mensen voor. Wanneer uw benen echt te dik worden heeft u een probleem.

Het bloed stroomt via uw aderen naar boven toe. In de aderen zitten kleppen. Deze voorkomen het terugzakken van het bloed naar beneden. Bij mensen met vocht in de benen werken deze kleppen niet goed en sluiten ze niet volledig. Door de hoge druk van extra bloed met vocht treedt het vocht uit de anderen in uw been. Zodoende wordt uw been steeds zwaarder en dikker. Als uit bed komt wordt dit proces snel in gang gezet omdat u dan staat of zit en omdat dan het vocht naar beneden zakt. Na een uur kan er vaak al 1 liter extra vocht in uw benen zitten. Vaak is dit met het blote oog niet zichtbaar. Na een paar uur kan dit opgelopen zijn tot 2 a 3 liter. Erg ongezond en uw benen staan onder druk. Hoe minder vocht hoe beter.

 

Steunkousen zijn erg belangrijk omdat ze de aderen samendrukken zodat de kleppen beter sluiten en er minder vocht doorzakt. Het is echter niet voldoende alleen steunkousen te dragen, u moet ook bewegen om de spieren te activeren. De spieren in uw been zorgen dat het bloed naar boven wordt gepompt. De kleppen sluiten beter door de kousen. U zet de pomp aan door te bewegen.

 

Oplossing op een rij;

  • Kwaliteits-steunkousen aantrekken met een goede maattabel
  • U dient uw kousen ’s ochtends zo snel mogelijk aan te trekken. Voordat uw benen veel volgelopen zijn (s’ nachts mag u geen kousen dragen).
  • Na het aantrekken gaat u lopen, bewegen en zet u de bloedpomp zelf aan.

 

De regels voor iedere dag

Steunkousen aantrekken, iedere dag ook als het warm is. Zo snel mogelijk na het opstaan

Drie keer per dag een half uur wandelen om de pomp aan te zetten voor de doorbloeding.

Kunt u niet wandelen dan zijn er ook zittende oefeningen.

Zwaaien met de voeten 20 x,

Optillen van de voeten 20 x,

Rondjes draaien met uw voet 20 x

U kunt ook het filmpje op onze home page bekijken klik hier: STEUNKOUSEN OEFENINGEN

Wanneer moet u direct contact opnemen met uw dokter?

Bij:

  • Pijn
  • Veel jeuk
  • Rood been
  • Koude tenen / benen
  • Zwarte tenen / benen

Medische steunkousen

medische-steunkousen

Vragen? Start chat

8023