Steunkousen of therapeutisch elastische kousen

Gepubliceerd op
20 jan. 2014 03:29:00

Men heeft het over Steunkousen en therapeutisch elastische kousen.

In Nederland vallen alle kousen die druk geven onder de noemer steunkousen in de volksmond. Echter de minder vaak gebruikte term therapeutisch elastische kousen of TEK-kousen, mag je hier niet mee verwarren. Met therapeutisch elastische kousen worden medische kousen bedoeld en deze worden ingezet bij een veneuze ziekte. Deze kousen zijn een belangrijk medisch hulpmiddel en vallen onder de noemer compressietherapie.

Bij de compressietherapie, een essentiële component bij de behandeling van veneuze ziekte, worden de aderen samengedrukt door de beoogde toepassing van druk op het weefsel en de natuurlijke stroming van bloed naar het hart wordt hiermee versneld en verbeterd. Door steun te geven aan de terugstroming van het bloed uit het been en de aderen richting het hart wordt het risico op trombose verminderd.

Een voorbeeld waarbij deze compressiekousen gedragen worden is bij Trombose. Dit is een vasculaire ziekte waarbij door een verminderde snelheid van de bloedstroom (zoals uitgebreide varices) het bloed eerder stolt. Hierdoor kunnen zich propjes vormen in het been (aderen). Door een trombose kan het bloedvat blokkeren en een embolie veroorzaken.

Therapeutisch elastische kousen te voorkomen ook oedeem (infiltratie van vloeistof door de vaatwanden ) .

In het algemeen wordt compressietherapie voor het leven voorgeschreven. Het werkt preventief en zorgt dat een veneuze ziekte niet kan terugvallen.

Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. Het speciale productieproces en high - tech materialen garanderen de uitoefening van een gelijkmatige druk op het weefsel. Dit vereist echter dat de therapeutische elastische kous perfect zit om het been. Daarom is het uiterst belangrijk dat elke patiënt afzonderlijk gemeten wordt. Alleen een degelijke steunkous met de juiste maatvoering kan perfect werken op het been en effectieve ondersteuning geven aan de verzwakte aderen.

Afhankelijk van de ernst van de veneuze ziekte verschillende compressie- klassen die voor compressietherapie toegepast worden. We onderscheiden vier drukklassen bij Therapeutisch elastische kousen - de drukklasse 1, 2, 3 en 4. Hierbij oefent de compressie klasse 1 de minste druk op het weefsel en de compressie klasse 4 de hoogste druk uit. Steunkousen.nl voert de volgende merken in de steunkous gebied : Bauerfeind, Compressana, Jobst, Medi , Ofa en Relaxsan.

Therapeutisch elastische kousen worden in Rondbrei en vlakbrei varianten geleverd en zijn onder meer in de volgende lengtes knielang AD,  als dij kousen halflang AG, als panty AT , als zwangerschapspanty ATU, voor een been maar ook voor een arm als armkousen te met een broekje te verkrijgen.

De lichtere versie van therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar onder de namen: zwangerschapspanty, reiskousen, steunkousen, compressiekousen, sportcompressiekousen, gezondheidskousen, vliegkousen.

Het aantrekken van therapeutisch elastische kousen is vaak zwaar en lastig. Er zijn handige hulp en zorg hulpmiddelen om dit te vergemakkelijken. Deze aantrekhulpmiddelen faciliteren en ondersteunen het gebruik van medische compressiekousen en kunnen gevonden worden in onze accessoires assortiment onder het hoofdstuk aantrekhulp.

tek kousen

Vragen? Start chat

8023