Therapeutische kousen aanmeten

Published on
19 feb. 2016 07:44:00

Therapeutsich elastische kousen worden door uw arts of TEK therapeut opgemeten.

Welk type Therapeutische kous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, hoe oud u bent, wat voor werk u doet en wat uw levensstijl is.

Het is logisch dat therapeutische kousen alleen effectief kunnen zijn als ze goed passen. U moet overal de juiste druk hebben. Toch ziet men wel patiƫnten met steunkousen die slippen of zelfs insnoeren. Dus voordat u over gaat op therapeutische elastische kousen, moeten uw de benen correct opgemeten worden. Dit wordt waarschijnlijk gedaan door uw arts of therapeut.

Wanneer u voor het eerst therapeutisch elastische kousen (vanaf klasse 2) wilt gaan dragen, adviseren wij eerst uw klacht en interesse te bespreken met uw arts.

Indien uw huisarts beoordeeld dat het dragen van therapeutisch elastische kousen uw klachten kunnen verminderen kunt u deze aan laten meten bij onze partner LIVIT. 

Het opmeten van uw benen voor steunkousen is in principe niet moeilijk maar het moet wel het goed gebeuren.

Op de verpakking op of op onze website of die van de fabrikant staat de maattabel die past bij de kousen. Dit zijn zeg maar confectie steunkousen.

Toch is het aan te bevelen dit in overleg met uw arts te doen.

Hier beschrijven we de belangrijkste punten voor het opmeten van steunkousen, verduidelijkt met enkele praktische tips.

Wat is het optimale tijdstip voor het opmeten van uw benen?

Het is van groot belang dat uw benen opgemeten worden als er nog geen vocht in uw benen zit. Dat moment is s' ochtends vroeg direct na het opstaan. U heeft dan ontspannen en ongezwollen benen. Meet dus het beste in de ochtend, vlak na het opstaan. Reden: Overdag wanneer het lichaam rechtop staat of zit, is er een grote druk op de onderste ledematen. Dit leidt tot zwellingen in uw benen, met name bij de enkel. Tijdens het slapen stroomt dit de overtollige vocht weer terug zodat uw benen ontdaan zijn van de meeste zwellingen. Het opmeten gedurende de dag op locatie kan dus onbetrouwbare resultaten opleveren.

Wat moet worden gemeten, zodat de therapeutische kousen passen?

Voordat er opgemeten wordt, dient men een aantal dingen bij de hand te hebben: een meetlint, een pen en papier om de maten op te schrijven en de maattabel van de kousen. Daarom is het aan te bevelen als de meting van de benen wordt uitgevoerd door een arts, omdat bij het buigen de vorm van de spieren veranderen en u anders met onjuiste gegevens werkt. Als alles klaar is, kunnen de bijbehorende maten worden gemeten. Meestal zijn dit gestandaardiseerde meetpunten:

aanmeetpunten van steunkousen

cB is de kleinste omtrek aan de enkel. Meet totdat de juiste waarde is gevonden.
cC de grootste omtrek van de kuit.
cD is de kleinste omtrek direct onder de knie.
cG beschrijft de dij omtrek ongeveer 5 cm onder de lies.

Ook de lengte is duidelijk gedefinieerd en omschreven, afhankelijk van de lengte uitvoering (AD= kniekous, AG= Dijkous en AT is steunpanty) zijn de volgende meetwaarden vereist:

lD is de afstand van de vloer (waar de voet de grond raakt) tot aan het meetpunt cD.
lG beschrijft de afstand van de vloer tot aan de omtrek cG.
lK is voor het meten van een steunpanty en laat zich meten vanaf de vloer naar het kruis.

Alle metingen worden vermeld in centimeters. Het opmeten mag eigenlijk niet langer een probleem zijn maar wij raden aan uw arts te consulteren en geven hierbij aan niet aansprakelijk te zijn voor het foutief opmeten van uw benen.

Hulp bij aanmeten van steunkousen vindt u bij onze partner Livit : HULP BIJ AANMETEN STEUNKOUSEN

Wilt u steunkousen online bestellen klik hier: Therapeutische kousen online bestellen

Vragen? Start chat

8023