• Alleen A-merken
  • Rechtstreeks uit fabriek
  • Achteraf betalen
  • Marktleider Nederland & België
  • Discreet verpakt

Verschil tussen steunkousen en elastisch therapeutische kousen

14-08-2024

Steunkousen vs. therapeutisch elastische kousen: wat is het verschil?

Veel mensen denken dat steunkousen hetzelfde zijn als therapeutisch elastische kousen, maar dit is een misverstand. Hoewel beide soorten kousen met elkaar te maken hebben, verschillen ze op essentiële punten en hebben ze verschillende toepassingen.

 

Steunkousen: preventie en comfort

Steunkousen zijn voornamelijk ontworpen om veneuze aandoeningen te voorkomen. In tegenstelling tot therapeutisch elastische kousen, zijn steunkousen een drukklasse 1 of lager, waardoor ze officieel niet als medisch hulpmiddel worden beschouwd. Desondanks bieden ze ondersteuning aan het been en kunnen ze helpen bij het verlichten van milde klachten zoals opgezwollen en vermoeide benen, vooral tijdens reizen. Steunkousen zijn vrij verkrijgbaar, o.a. bij de apotheek als in speciaalzaken.

 

Therapeutisch elastische kousen (TEK): medische noodzaak

Therapeutisch elastische kousen, vaak voorgeschreven door een arts, zijn daarentegen wel een medisch hulpmiddel. Deze kousen worden op maat aangemeten door een specialist en zijn ingedeeld in verschillende compressieklassen, afhankelijk van de benodigde druk om een bepaalde aandoening te behandelen. Compressietherapie met TEK is een essentiële behandeling voor veneuze aandoeningen en oedeem, omdat het de bloed- en lymfestroom verbetert.

 

Compressietherapie: een bouwsteen voor gezonde venen

In de flebologie, oftewel adertherapie, worden voornamelijk rondgebreide kousen gebruikt. De compressie die deze kousen bieden, zorgt voor druk op de aderen, waardoor de diameter ervan afneemt en de veneuze kleppen beter sluiten. Dit bevordert de bloedcirculatie en vermindert zwelling en congestie in het been.

 

Lymfatische therapie: speciaal gemaakte kousen

Bij lymfatische aandoeningen worden vooral compressiekousen met een naad gebruikt. Deze kousen zijn nauwkeurig afgestemd op de vorm en omtrek van het lichaam. De stevigere stof en platte, elastische naden bieden extra functies zoals het bevorderen van vochtterugloop en een lichte massage, ook behoudt deze kous bij sterk oedeem beter zijn vorm dan een kous zonder naad. Dit helpt om oedeem tegen te gaan, vooral in combinatie met beweging.

 

Compressie bij brandwonden: versnelling van genezing

Bij diepe brandwonden en huidtransplantaties is compressietherapie cruciaal om de vorming van littekens te minimaliseren. Zodra de wond genezen is, kan extrinsieke (externe) compressie helpen om het littekenweefsel sneller te laten genezen en de dikte ervan te verminderen. Zelfs oudere littekens kunnen baat hebben bij een compressiebehandeling.

 

Innovatieve producten voor compressietherapie

Duitse bedrijven zoals Gilofa, Essity, Juzo, Bauerfeind en Medi bieden een breed scala aan steunkousen en therapeutisch elastische kousen, met en zonder naden. Deze producten zijn ideaal voor veneuze therapie, lymfatische therapie en littekenbehandeling. De combinatie van platte, elastische naden en zacht, flexibel materiaal zorgt voor een hoge mate van draagcomfort en mobiliteit.

Of je nu steunkousen of therapeutisch elastische kousen nodig hebt, het is belangrijk om te weten welke soort kous het beste past bij jouw behoeften. Overleg bij twijfel altijd met een arts of specialist.

 

Vragen? Start chat

8023